TürkçeİngilizceAzericeArapçaRusçaAlmancaFarsçaUkrayna

Yağ Bezesi (Lipom) Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Vücudumuzda olumsuz şikayetlere neden olan veya olmayan çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Sağlık açısından herhangi bir şikayete neden olmayan ancak estetik açıdan rahatsız edici bir görünüme neden olan sorunlardan birisi de yağ bezesidir. Bu yazımızda yağ bezeleri etraflıca ele alınacaktır.

Yağ Bezesi (Lipom) Nedir?

Lipomlar cilt altında bulunan haddinden fazla büyümüş iyi huylu yağ dokularıdır. Çok büyük çoğunluğu sağlık açısından sorun yaratmaz yalnızca estetik anlamda rahatsızlık verebilir. Nadiren de olsa bazı kötü huylu türleri görülmektedir. Bunlara Liposarkam ismi verilmektedir.

Neden Oluşur?

Lipomların oluşmasının nedeni yağ bezelerinin kontrolsüz bir şekilde büyümesine bağlı olarak oluşmaktadır. Yağ bezlerinin kontrolsüz büyüme nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak doktorlar genetik yatkınlıkla ilişkilendirmektedir. Anne babalarında yağ bezesi olanlarda sorunun görülme riski daha fazladır. Ayrıca travma ve yaralanmalarda lipomların oluşmasına neden olmaktadır.

Bazı hastalıklarda lipom oluşmasına neden olmaktadır. Lipomla ilişkilendirilen hastalıklar şunlardır; Dercum Hastalığı (Adiposis Dolorosa) , Cowden Sendromu, Gardner Sendromu, Madelung Deformitesi,

Yağ Bezesi Yapısı

Yağ bezesi cilt altında bulunur. Yumuşak bir yapıdadır. Dokunulduğu zaman kolaylıkla hareket ettirilebilir. Vücutta bir tanede olabilir sayıca fazla da olabilir. Genellikle 2- 3 cm olan lipomlara rastlanır. 10 cm de büyük olanlar ise dev yağ bezesi olarak kategorize edilir.

Yağ Bezesi Vücudun Neresinde Görülür?

Yağ bezeleri vücutta kafa hariç her yerde görülebilir. En çok kollar, sırt ve omuz bölgesinde görülmektedir. Sağık açısından sorun yaratmasa da bulunduğu bölgeye göre hareket ederken ve görsel açıdan rahatsızlığa neden olabilir.

Aşağıda bulunan görsellerden sorunun ne olduğunun ve nasıl göründüğünü daha net anlayabilirsiniz.

Yağ Bezesi Büyür Mü?

Yağ bezesi yapısal olarak büyüme eğiliminde olan bir sağlık sorunudur. Oluşurken hiçbir belirti vermez. Bu nedenle hastalar oluşum aşamasını fark edemeyebilir. Zaman içerisinde şişlik büyür ve bazı durumlarda oldukça rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Büyüme fark edilse bile malesef ki büyümesini yavaşlatacak bir uygulama veye ilaç bulunmamaktadır. Krem kullanılarak büyümenin yavaşlatılabileceği yada tedavi edilebileceğine dair bilgilerin doğruluk payı yoktur. Deri altında oluşan bir şişliğin deri yüzeyinden uygulanacak bir ürünle erimesi veya büyümesinin yavaşlatılması pek mantıklı değildir.

Yağ Bezesi Ağrı Yapar Mı?

Yağ bezesi başka ilişkili bir hastalık bulunmuyorsa ağrıya neden olmaz. Ancak yukarıda bahsi geçen hastalıklarla ilişkisi var ise ağrıya neden olabilir.

Liposarkom ( kötü huylu lipom) Nasıl Anlaşılır?

Lipom cilt altında olan ve kolaylıkla hareket ettirilebilen yağ dokularıdır. Bu tür lipomlar iyi huyludur. Ancak deri altında oluşan şişlikler çok hızlı büyüyorsa, hareket ettirilemiyorsa ve cildin çok derinlerinde ise kanserleşme söz konusu olabilir. Bunun liposarkom ya da başka bir lezyon olma ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle takibinin yapılması gerekmektedir.

Yağ Bezesi Nasıl Çıkarılır?

Yağ bezesinin vücuttan çıkarılması için lezyonun büyüklüğünün üçte biri miktarı kesi yapılması yeterlidir. Özellikle göz önünde bulunan lipomlar çıkartılırken iz miktarının az olması için kesi miktarının minimum tutulması önemlidir. Malesef ki bazı doktorlar bu konuda yeteri kadar hassas olmayarak görsel açıdan hoş olmayacak tablolar oluşmasına neden olmaktadır. Tedavi olurken doktorun iyi seçilmesi ve hassasiyetlerin dile getirilmesi tavsiye edilmektedir.

Kesi miktarın az olması sayesinde işlem bölgesel uyuşturma ile narkoza ve hastahane yatışına gerek kalmadan yapılabilmektedir. Bu sayede bireyler hayatlarına ara vermeden kolaylıkla lipomlarından kurtulabilmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören Sorularınızı Cevaplıyor
IDEA Bursa Kliniğinde görev yapan doktorlarımızdan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ergun Aygören yağ bezesi ile ilgili sorularınızı bu sayfada yanıtlıyor. Sormak, öğrenmek istediklerinizi aşağıdaki soru ve yorum formundan iletebilirsiniz.

About Op. Dr. Atilla Kaya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp Destek
İletişim Bilgilerimiz