TürkçeİngilizceAzericeArapçaRusçaAlmancaFarsçaUkrayna

Makat Ağrısı Neden Olur?

Makatta ağrı sık karşılaşılan ve bezdirici bir sorundur. Bu yazımızda makatta ağrıya neden olan hastalıkları ve ağrı için neler yapılması gerektiğini ele alacağız.

Makat Ağrısı Neden Olur?

Makatta oluşan ağrının farklı farklı nedenleri olabilmektedir. Bunlardan en sık karşılan nedenleri anal fissür, anal hematom, perianal apse, kıl dönmesi , tromboze hemoroit, makat ve anüs kanseri, İltihabi bağırsak hastalıkları ( Ülseratif kolit , Crohn hastalığı)dır.

Ülseratif Kolit ve Crohn Hastalığı

Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı inflamatuar bağırsak hastalıkları çatısı altında yer alan iki hastalıktır. Ülseratif kolit hastalığı kalın bağırsaklarda meydana gelirken, crohn hastalığı ince bağırsağın son kısmında meydana gelir. Bulundukları bölümde kalınlaşma ve ülser oluştururlar. Bağırsakların daralmasına neden olarak makat bölgesinde ağrıya neden olurlar. Ayrıca bu hastalığa bağlı olarak perianal apse gelişir ve bu durum da şiddetli ağrıya neden olabilir. Ayrıca bağırsak hastalıklarında akıntıya bağlı olarak anal fistül oluşumu da görülebilir.

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs)

Oluşum alanı olarak kıl dönmesi makatta değilde kuytuk sokumunun son kısmında oluşur. Pilonidal sinüs vücuttan düşen saç, kıl ve tüylerin zaman içerisinde kalçaların sürtünmesine bağlı olarak derinin altına geçmesi ile oluşur. Vücut derinin altında biriken kıllaran korunmak için kılları bir kapsül içerisinde hapseder. Bu kapsüle kıl dönmesi kapsülü ismi verilir. Ayrıca vücut kılları yok etmek için bir salgı salgılar. Salgılanan bu sıvı cilt dışına çıkamadığın bölgede apse oluşur. Oluşan apse ciddi boyutlu ağrıya neden olabilir. Hastalığın oluşum yeri makat değil kuyruk sokumunun son kısmı olsa da makat bölgesinde ağrı hissedilmesine neden olur.

Anal Fissür

Anal fissür (makat çatlağı/ yırtığı) anal bölgede oluşan en ağrılı hastalıklardan birisidir. Kabızlığa bağlı olarak sertleşen dışkının anüsten geçişi esnasında yara ve yırtık oluşturması olarak tanımlanabilir. Anüs derisinde yoğun şekilde sinir uçları bulunmasından dolayı oldukça hassastır. Dışkılama esnasında dışkının yara ile temasına bağlı olarak cam kesiyormuşcasına şiddetli ağrıya neden olmaktadır. Hastalık akut ve kronik olarak iki dönemde incelenir. Akut dönem ilk oluşmaya başladığı dönemdir. Bu dönemde ağrı dışkılamadan sonra birkaç dakika içerisinde kaybolur. Hastalığın kronikleşmesi ile dışkılama ile yaşanan acı ve ağrı saatlerce devam edebilmektedir.

Perianal Apse

Makatta şiddetli ağrıya neden olan hastalıklardan bir tanesi de perianal apsedir. Anal bölgede dışkının çıkışını kolaylaştırmak ve bölgenin nemliliğini sağlamak amacaıyla 4 -10 tane salgı bezi bulunmaktadır. Bu salgı bezlerinin tıkanması ile salgılanan sızı cilt dışına çıkamaz ve bulunduğu alanda apse oluşturur. Oluşan apse anal bölgede şiddetli ağrıya neden olur. Ağrı sorun oluşmaya başlar başlamaz gözlenir.

Apse tedavi edilmezse bir süre sonra kendiliğinden patlar. Patladığında ağrı şiakyeti geçici olarak ortadan kalkar. Ancak kendi kendine patlayan apse %90 oranında anal fistül oluşmasına neden olur. ( anal fistül; kalın bağırsak ve makat derisi arasında akıntıya bağlı olarak oluşan kanaldır). Bu nedenle apsenin kendi kendine patlamasına müsade edilmemeli. Uzman bir doktor tarafından kontrollü bir şekilde boşaltılmalıdır. Aksi halde hem fistül oluşur hemde apse daha şiddetli olarak çok kısa sürede tekrar eder.

Anal Hematom

Anal hemetom sıklıkla hemoroid ile karıştırılan bir hastalıktır. Hemoroid özünde ağrı yapan bir hastalık değildir. Ancak Hematom özü itibari ile ağrılı bir hastalıktır.

Aşırı ıkınmaya bağlı olarak bölgede bulunan ve kirli kanı taşıyan toplardamarlarda yırtılma meydana gelir. Damarların yırtılması cilt altında kanamaya neden olur. Kanama toplardamar içindeki basınçla dokuya sızan kan arasındaki basınç eşitleninceye kadar devam eder ve sonrasında durur. Kanamanın durması ile kan pıhtılaşır. Pıhtılaşan kan anüs dışından fark edilecek şekildedir. Aniden ortaya çıkan şiddetli ağrı genellikle hematom habercisidir.

Sorun ağrıya tahammül edilebilir ise bir süre sonra kendiliğinden geçer. Bu süreçte anuflex merhem gibi bölgesel uyuşturma sağlayan ürünler sürecin daha az sancılı geçmesine yardımcı olacaktır. Tedavisi ise küçük bir cerrahi operasyondur. Basit bir ameliyatla oluşan pıhtı doku içerisinde çıkarılır. İşlem sonrasında hasta yaşadığı şikayetlerden kurtulur.

Tromboze Hemoroid

Hemoroid yapısal olarak ağrılı bir hastalık değildir. Ancak tromboze yani boğulmuş hemoroid oldukça ağrılı bir hastalıktır.

Hemoroid kabızlık ve aşırı ıkınmaya bağlı olarak anal kanal içerisinde bulunan damarsal yapıların genişleyerek anüs dışına sarkmasıdır. Anüs dışına sarkan bu yapılara hemoroid pakesi ya da memeciği ismi verilir. Bu yapılar normalde ağrıya neden olmazlar. Ancak hastalığın ilerleyen evrelerinde sürekli olarak makat dışında sarkık halde bulunurlar. Ve bu konumda iken makat kasları tarafından sıkıştırılırlar. Sıkıştırılan memecikler ise makatta şiddetli ağrıya neden olurlar.

Makat ve Anüs Kanseri

Makat ve anüs kanseri nadir görülen kanser türlerindendir. Makat bölgesinde oluşan hastalıklarda genellikle utanma duygusundan dolayı doktora gitmek ertelenir. Ancak makat bölgesinde yalnızca hemoroid, makat çatlağı gibi hastalıklar görülmediği nadir de olsa kanser gibi hastalıklarda görüldüğü unutulmamalıdır.

Erken dönemde tespit edilmesi halinde tedavisinde başarı oranı oldukça yüksektir. Ancak erken tespit edilemedğinde başka organlara sıçradığında tedavisi güçleşmekte ve başarı sansı azalmaktadır.

Kondilom, fistül gibi hastalıkların tedavi edilmemesi zamanla kötu huylu urlara dönüşerek kanser oluşturabilir. Kanser oluşumu ise pek çok şikayetle birlikte makatta ağrıya da neden olur.

Makat Ağrısı Nasıl Geçer?

Ağrıdan kurtulmak için öncelikli olarak ağrının nedeni tespit edilmeli ve ona uygun bir tedaviye başlanmalıdır. Aksi halde yapılacak olanlar yalnızca geçici rahatlama sağlayacaktır.

Tedavi sürecine kadar makat ağrısından kurtulmak için sıcak su oturma banyosu tavsiye edilmektedir. Anal fissür, hemoroid, apse kaynaklı ağrıların hafiflemesinde yardımcı olacaktır.

Sıcak Su Oturma Banyosu Nasıl Yapılır?

Sıcak oturma banyosu için yukarıda ki ürün kullanılmaktadır. Ancak illa ki bu ürünün satın alınmasına gerek yoktur. Herkesin evinde kolaylıkla bulunabilecek leğenlerde yeterli olacaktır.

Sıcak oturma banyosu için tek gereken sıcak su ve leğendir. Daha fazla verim almak için suyun içerisinde rahatlama sağlayan papatya çayıda eklenebilir. Ama şart değildir.

Öncelikli olarak leğen rahatça oturulacak bir konuma koyulmalıdır. Ardından yakmayacak sıcaklıkta su doldurulmalıdır. Sıcak su içerisinde 5 6 dakia oturulması yeterlidir. Daha uzun süre oturulması gereksizdir. Uzun süre oturulması yerine sık sık tekrarlanması daha fazla rahatlık sağlayacaktır.

Suyun çok sıcak olmaması dikkat edilmelidir. Aksi halde rahatlamaya çalışılırken yanık problemi ile uğraşılmak zorunda kalınır.

Sıcak oturma banyosu tedavi edici değildir. Yalnızca ağrının hafiflemesine yardımcı bir uygulamadır. Ağrıdan kesin olarak kurtulmak için mutlaka tedavi olunmalıdır.

İdea Klinik Bursa’da Makat hastalıkları tedavisi Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Ergun Aygören arafından en güncel tekniklerle yapılmaktadır. Sizde makat ağrınızdan ve diğer şikayetlerinizden kurtulmak istiyorsanız 0532 152 26 75 numaralı hattımızdan randevu alarak tedavi olabilirsiniz.

About Op. Dr. Atilla Kaya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp Destek
İletişim Bilgilerimiz