Hemoroid toplumda sıkça görülen bir makat hastalığıdır. Özellikle günümüz modern dünyasının beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzı hemoroid gibi diğer makat bölgesi hastalıklarını da tetiklemektedir.
Yapılan araşırmalara göre insanların 3/4’ünden fazlası hayatının belli bir döneminde hemoroid sorunu yaşamıştır. Ayrıca 50 yaş üstü insanlarda ve erkeklerde sorunun daha sık görüldüğü ede tespit edilmiştir.
http://www.turkailehekderg.org/wp-content/uploads/2014/06/c13-s02-06.pdf
Bu yazımızda hemoroidin ve evrelerinin nasıl anlaşılacağından detaylı olarak bahsedeceğiz.
Hemoroid ve Dereceleri Nasıl Anlaşılır?
Hemoroid ıkınma sonucunda oluşan memeciklerin oluşum yerine göre iç ve dış hemoroid olarak iki gruba ayrılır. İç hemoroitte memecikler anal kanal içerisinde oluşur ve hastalığın evresine göre makat dışına sarkar. Hastalığın evresi belirlenecek tedavi açısından önem teşkil etmektedir.
- Evre: Hastalığın ilk evresidir. Kabızlık ve fazla ıkınmaya bağlı olarak anal kanal içerisinde bulunan damarlar memecik oluşturmaya başlar. Sorunun hasta tarafından bu evrede anlaşılması güçtür. Bu aşamada sorunun tespiti rektal muayene ile mümkündür. Hasta da herhangi rahatsız edici bir şikayet gözlenmez. Bazı hastalarda ağrıya neden olmayan kanama görülebilir.
- Evre: Hemoroid tedavi edilmedikçe ya da oluşmasına neden olan durumlar ortadan kaldırılmadıkça ilerleme eğilimindedir. Evreler ilerledikçe hastalarda şiddetlenerek artan şikayetler gözlenir. Bu evrede artık memecikler oluşmuş ve dışkılama esnasında makat dışına sarkmaktadır. Sarkan memecikler dışkılama sonrasında kendiliğinden olağan konumuna dönmektedir. Bu evrede hastalarda kanama, akıntı ve kaşıntı gibi şikayetler görülmektedir.
- Evre: Bu aşamada hastalığın şikayetlerinde ciddi boyutlu artışlar görülebilir. Makat içinde oluşan memecikler dışkılama esnasında dışarı sarkar ancak 2. evrede olduğu gibi kendiliğinden olağan konumuna dönmezler. Memeciklerin olağan konumuna dönebilmesi için el yardımıyla makat içerisine itilmesi gerekir.
- Evre: Hastalığın en son ve en acılı aşamasıdır. Artık memecik elle içeri itilse dahi normal konumuna dönemeyecek bir aşamadır. Bu aşamaya kadar müdahale edilmeyen basurlar hastaların oturmasında rahatsızlığa bile neden olabilmektedir.
Hemoroid İleri Derecelerde Ağrı Yapan Bir Hastalıktır.!
Hemoroid yapısal olarak ağrı yapan bir hastalık değildir. Ancak 3 ve 4. evrede memecikler makat dışına sarktığı için bölgedeki kaslar tarafından sıkıştırılır. Sıkıştırılan memecikler ise şiddetli ağrıya neden olmaktadır. Ayrıca hastalığın aşamalarının ilerlemesi de daha zorlu bir tedavi süreci anlamına gelmektedir. Bu nedenle hastalığa dair şüphesi bulunan kişilerin vakit kaybetmeden doktora başvurmaları önerilmektedir.
İdea Klinik Bursa’da hemoroid tedavisi makat hastalıkları alanında uzmanlaşmış genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Ergun Aygören tarafından çağdaş yöntemlerle yapılmaktadır.
Hemoroid için uygulanan tedaviler hastalığın türü ve derecesine göre değişiklik göstermektedir.
1 derecede olan hemoroidlerin hasta tarafından fark edilmesi ancak kanama şikayeti ile olabilir. Kanamalı 1. derece hemoroidler IRC (infrared coagulation) tekniği yani kırmızı ışık ile basur memesi söndürülür. LAzer ışını ile memeciği besleyen damara müdahale edilir. Bu sayede memecik süreç içerisinde yok olur. Kanama şikayeti işlem esnasında kesilir.
2 dereceli hemoroidlerde tedavi RBL ( rubber bant ligation) tekniği ile yapılmaktadır. RBL cihazı yardımı ile memeciği besleyen damarın son noktasına lastik takılır. Bu sayede memecik beslenemez ve zaman içerisinde yok olur. Oldukça pratik, ağrısız ve verimli bir tekniktir.
3 dereceli hemoroidlerin tedavisinde THD ve Lazer teknikleri ortaklaşa kullanılmaktadır. Her vakıa da iki tekniğe ihtiyaç duyulmaz.
4 dereceli hemoroidlerin tedavisi için cerrahi müdahale gerekir. Ancak günümüz gelişen imkanları sayesinde cerrahi müdahalelerde de hasta konforu eski yöntemlere nazaran daha yüksektir. Bu sayede yaşanan acıda daha azdır. Cerrahi yöntemlerde hastanın ağrısını minimal boyutta tutmak için Ligasure, Lazer, Ultrasicion gibi teknolojik cihazlar kullanılmaktadır.