TürkçeİngilizceAzericeArapçaRusçaAlmancaFarsçaUkrayna

Ameliyatsız Varis Tedavisi

Ameliyatsız Varis Tedavisi

Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Bursa ilimizde de maalesef on binlerce insan varis ile yaşamaya devam etmektedir. Tedavi edilmemesi halinde ağrı ve kramp gibi şikâyetlerin artması yanı sıra aynı şekilde kanama ve kanamaya bağlı olarak bacaklarda iyileşmesi zor yaralar (varis ülseri) dediğimiz sorun ortaya çıkmaktadır. Bu şekilde sıkıntılarla yaşamak yerine 30 dakikanızı ayırarak Bursa idea klinikte ameliyatsız yöntemlerle tedavi olabilirsiniz. Tedavi detaylarına geçmeden önce hastalığı yakından tanıyalım istiyorum.

Varis Nedir?

Halk arasında damar genişlemesi olarak da bilinmektedir. Fakat burada bir ayrım yapılması gerekir. Günümüzde toplardamar genişlemesi de, kılcal damar genişlemesi de varis olarak değerlendirilmektedir. Bu yanlış olup, asıl varis hastalığı toplardamarlarda ortaya çıkan genişlemedir. Genişleme oranı 4,1 mm üzerine çıkması halinde ciddi anlamda tehlike demektir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi geredir. Kılcal damarlar ise genişliği 1 ile 2,5 mm arasında değişen estetik sorundur. Tabii ki estetik açıdan kötü görünüşü ve sızlama probleminden kurtulmak için yine tedavi olmanız önerilmektedir.

Varisler Neden Olur?

Asıl sorun olarak tabir ettiğimiz toplardamar genişlemesi nedenleri ile başlayalım. Bunun için öncelikle toplardamarların yapısı ve görevlerine bakmak gerekir. İnsan vücudunda kan dolaşımını sağlayan 2 ana damar sistemi olan atardamar ve toplardamarlar bulunmaktadır. Atardamar kalpten aldığı temiz kanı dokulara dağıtırken, toplardamar ise tam tersini yaparak kullanılmış ve kirlenmiş kanı yeniden temizlenerek kullanılır hale getirmek için kalp ve akciğerlere taşımaktadır.

Tabii ki toplardamarın taşıma görevi bacak parmaklarından kalp seviyesine yukarı yönlü olduğu için işi biraz daha zordur. Yer çekiminin etkisi ile kirli kan sürekli geri kaçma, bacaklarda bekleme eğilimindedir. Geri kaçısın önüne geçmek için toplardamarların içerisinde her 5-10 cm aralıklarla kapakçık adını verdiğimiz dokular bulunmaktadır. Bunlar tek yönlü açılarak kirli kanı geri kaçırmama yanı sıra ileri ittirme özelliği bulunmaktadır.

Bu kapakçıkların uzun süre ayakta kalma, fazla kilo ve genetik nedenlere bağlı olarak bozulma riski bulunmaktadır. Bozulması halinde kirli kan geri kaçar ve bacak seviyesinde beklemeye başlar. Bu bekleme o bölgede damarların şişerek genişlemesine neden olur. Bu şekilde varis hastalığı ortaya çıkmaktadır. Toplardamar ve Atardamara ek olarak birde bu 2 ana damar arasında köprü vazifesi gören kılcal damarlar bulunmaktadır. Yukarıda da belirtildiği gibi genişliği 1 ile 2,5 mm arasında değişen bu damarlar genelde hormonal dalgalanma ve toplardamarlarda oluşan basınç ile ortaya çıkarlar.

Varis Belirtileri Nelerdir?

Bazı hastalıklar varlığını fark ettirmeden insan vücudunda uzun yıllar kendine yer edebilmektedir. Onlardan biri de varis olup, ilk ortaya çıktığında hiçbir belirti ve şikâyeti yoktur.  Sadece damarların genişlemesine bağlı olarak cilt üzerinden fark edilir hale gelmesi anlaşılır. Bu nedenle bacaklarımızı arada bir anormal bir durum olup, olmadığına dair kontrol etmeliyiz.

Bacaklarda Ağrı: Damarların belirgin hale gelmesi dışında aynı zamanda gün içerisinde özellikle öğlen ve öğlen sonrasında başlayan bacak ağrıları gece boyunca devam etmektedir. Gece olması ile birlikte sabaha kadar süren kramp problemleri yine hayatı çekilmez hale getirir. Aynı şekilde kaşıntı, ödem ve çok ilerlemesi halinde ciltte renk değişimi, sertleşme ve kanama görülür. Bu kanamalara yerini varis ülseri dediğimiz bacak yaralarına bırakmaktadır.

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Evet, arkadaşlar özellikle toplardamar genişlemesi probleminiz varsa mutlaka tedavi olmanız gerekir. Bunun için birçok tedavi yöntemi olmasına karşın IDEA Klinik olarak uyguladığımız ve önerdiğimiz yöntem ameliyatsız teknikler olmaktadır. Hem kolay, hem pratik hem de daha ekonomik bir şekilde sağlığınız kavuşursunuz.

Ameliyatsız Varis Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sadece 10-30 dakika arasında sağlığınıza kavuşmak isterseniz sizler için 3 farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlar ameliyatsız tedaviler arasında ilk keşfedilmiş olanı Lazer, Radyofrekans ve Köpük-Skleroterapi olmaktadır. Kılcal ya da toplardamar genişlemesi fark etmeksizin tüm varis hastalarında %100 etkili olarak uygulanmaktadır. Dilerseniz yöntemleri ve nasıl yapıldıklarını görelim.

LAZER (Cilt Üzeri ve Damar İçinden Uygulanır)

Ameliyatsız varis tedavi denince ilk akla gelen yöntemlerde biri lazer uygulamasıdır. Orijinal adı Endovenöz Lazer Ablasyonu olup, EVLA olarak da karşınıza çıkabilir. Damar içinden uygulanan bir yöntem olup 3-4 mm ve üzeri tüm toplardamar genişlemelerinde pratik bir tedavi imkânı sağlamaktadır. Yapılışını kısaca özetlemek gerekirse sorunlu damara iğne ile delinerek ince bir tel (lazer fiberi) sokulmaktadır. Sorunlu damar boyunca yerleştirilen fiberin ucuna enerji verildiğinde 120-130 dereceye kadar ısınarak içerisinde bulunduğu damarı tahrip etmektedir. Uygulama tek seans olup, en fazla 1 saat içerisinde işlem tamamlanmaktadır. Hasta bu noktadan sonra hayatına kaldığı yerden devam edebilir.

Cilt Üzerinden Uygulanan Lazer: EVLA ile sadece toplardamarların tedavisi yapıldığı için kılcal damarlara ek bir uygulama gerekmiş ve cilt üzerinden uygulanan lazer geliştirilmiştir. Endovenöz Lazer Ablasyonu yönteminde sadece toplardamarlar tedavi edilirken cilt üzerinden yapılan uygulamada ise sadece kılcal damarların tedavisi yapılmaktadır. Yine aynı şekilde yüksek ısı ile tahrip etme mantığı yürütülmektedir. Lazer ışını dediğimiz ışık cilde temas ettiğinde ciltten koyu renkli kılcal damarlar tarafından emilerek ısınmaktadır. Sürekli yeni cihazların geliştirildiği sektörde özellikle Exotherme Vasküler Lazer büyük beğeni toplamaktadır. Lazer başlığında cilt altındaki damarı yakınlaştırma özelliği ile gösteren kamerası ve cildi sürekli 5 derece olarak tutan Sapphire soğutma sistemi ile kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. IDEA Kliniklerde de sayısını hızla artırdığımız Exotherme Vasküler Lazer ile sadece bacaklar değil aynı zamanda yüz bölgesinde görülen kılcal damarlarında tedavisi %100 başarılı ve iz kalmadan yapılmaktadır.

RADYOFREKANS

Yukarıda detaylarını gördüğümüz lazer ile büyük benzerlik taşıyan bir yöntem Radyofrekans ya da kıs adıyla RF yine aynı şekilde toplardamarlar için damar içi kılcal varisler içinde cilt üzerinden uygulanmaktadır. Elektrik enerjisini radyo dalgalarına dönüştüren RF damar içinden uygulandığında EVRFA (Endovenöz Radyofrekans Ablasyonu) olarak bilinmektedir. Cilt üzerinden yapılanla sadece kılcal damarların tedavisi yapılmaktadır. İğne benzeri ucu ile kılcal damarlara milimetrik dokunuşlar yapmak gerekir. Örnek 10 cm genişliğinde bir kılcal damar probleminiz varsa bunun tamamen ortadan kalkması için 100-150 dokunuş yapmak gerekir. Sorunun yoğunluğuna göre bir ya da birden fazla seans gerekebilir. IDEA Kliniklerde ücretlendirme seans ile değil hastalığın tamamen ortadan kaldırılması şeklinde belirlenmektedir. Tedaviniz 1 seansta sürse 3 seansta sürse aynı ücret alınır.

KÖPÜK & SKLEROTERAPİ

Yukarıda inceleme imkânı bulduğumuz lazer ve radyofrekans tüm varislerde etkili olmadığı için sürekli yeni arayışlar devam etmiştir. Son geliştirilen uygulamalardan biride köpükle varis tedavisi olup, halk arasında ilaçlı ve iğneli tedavi olarak da bilinmektedir. Tedavide Aethoxysklerol adını verdiğimiz ilaç kullanılmaktadır. İlacın kullanım şekline göre köpük ve skleroterapi olarak sınıflandırılmaktadır.

Köpükle Varis Tedavi: En sık uygulanan yöntem köpükle varis tedavisi olup, 1 mm ve üzeri yani 0,6 mm iğne girecek tüm kılcal ve toplardamarlarda uygulanmaktadır. İlaç + hava karışımı 3’lü musluk adını verdiğimiz alet ile karıştırılarak köpük haline getirilir. Elde edilen köpük sorunlu damarlara enjekte edilmektedir. Kişinin canını yakmayacağı için herhangi bir anestezi ya da uyuşturma gerekmez. Uygulandığı anda etkisini göreceğiniz bu yöntemde hastalığın durumuna göre 1 ya da birden fazla seans gerekmektedir. Bunun nedeni kullanılan ilacın günlük belli bir dozu aşmaması ile alakalıdır. Bir sonraki gün ya da bir hasta sonra gelerek kalan varislerin tedavisi yapılır.

Varis Ameliyatı Olmak Zorunda Değilsiniz

En eski tedavi yöntemlerinden biri olan ameliyat günümüzde neredeyse tamamen gereksiz hale gelmiştir. Fakat hasta yoğunluğu fazla olan kamu hastanelerinde devam etmektedir. Sadece kalın varislerin tedavi edilebildiği varis ameliyatında sorunlu damar vücuttan çıkarılmaktadır. Bunun için kasıktan kesi yapılarak damar içine sokulur. Bu tel ayak bileklerine kadar ilerletilerek oradan çıkarılmaktadır. Çıkarılan noktada damar telin ucuna bağlanılarak ilk sokulduğu noktadan geri çekilmektedir. Böylece damar vücuttan çıkarılmış olur. Tabii ki lokal ya da genel anestezi altında yapıldığı için hasta birkaç gün hastanede, yaklaşık bir ay ise evde yatak istirahati yapması gerekir. Yani ciddi anlamda iş gücü kaybı yaşamaktadır. Bu sıkıntıların hiç birini yaşamamak için ameliyatsız yöntemlerle sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Varis Tedavi Ücretleri Ne Kadar?

Öncelikle hangi tedavinin uygulanacağına doktorunuz karar verecektir. Bunun için muayene olmanız gerekir. Kliniğe gelme imkânı olmayanlar içinde sanal muayene uygulaması bulunmaktadır. Hastalığınızı yakından gösteren 1-2 resim çekerek aşağıda yer alan form aracılığı ile bize gönderin. Kalp ve damar cerrahisi uzmanları inceleyerek uygulanması muhtemel tedavi ve size özel ücret bilgisi iletilecektir.

1 Step 1
Tedavi Ücretini Öğren
Size nasıl ulaşmamızı istersiniz?
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

Tedavi Edilen Varisler Tekrarlar mı?

İnternet ortamında araştırma yaptıysanız ameliyat oldum, birkaç yıl sonra tekrarladı şeklinde yakınmalarla karşılaşırsınız. Aslında tedavi edilen hiçbir varis tekrarlamaz. Buna ameliyat da dâhildir. Fakat ameliyat ile sadece kalın varisler tedavi edildiği için o süreçte henüz ameliyat edilmeye uygun olmayan 4 mm’den küçük olanlar kalır. Zamanla bunlarda ilerleyerek 4,1 mm üzerine çıkar ve tedavi gerektirir. İnsanlar bu durumu tekrarladı olarak algılarlar. Bunun dışında mevcut varislerin tedavi edilmesi farklı damarlardan varis oluşmasını önlemez. Bu nedenle varis oluşumuna karşı sürekli önlem almak gerekir.

About Op. Dr. Atilla Kaya

5 comments

  1. İyi günler benim babam 1 ay içinde ikinci kez varis ameliyat olmaktadır bunu ameliyatı yapan kurum ve doktorla alkasi var mi 3 bir kez daha sisime olursa ne yapmalıyız

    • drergunaygören

      Turgay:Ameliyat raporu ve yeni venöz doppler us raporu ile beraber merkezimizde ücretsiz muayene olabilirsiniz.Muayene ardından daha detaylı bilgi verebilirim.

  2. ben ameliyat oldum hale agri yapiyo bacaklarim

  3. Merhabalar ben 31 yaşındayım diz kapaklarımin üst tarafında yani bacagimin ic ve yan dış kisimlarinda ayrica ayak bileklerimde ince kılcal damarlar belirmeye basladi. Zaman zamanda sızlama yapıyorlar. Ayrıcada görüntüsü beni rahatsız ediyor. Bunun için ne yapmami önerirsiniz.

  4. Bursa da yeriniz nerede
    op.dr.ergun aygören
    fsm bulvarında nilüferdeyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp Destek
İletişim Bilgilerimiz