TürkçeİngilizceAzericeArapçaRusçaAlmancaFarsçaUkrayna

Ben Aldırma Hakkına En Çok Sorulanlar

Ben Aldırma Hakkında En Çok Merak Edilenler

Benler erkekler, kadınlar ve hatta yeni doğan bebekler olmak üzere tüm cinsiyet ve yaş gruplarındaki insanlarda görülebilen cilt lezyonlarıdır. . Bu yazımızda benler hakkında en çok merak edilen soruları cevaplandırmaya çalışacağız.

Ben Neden Olur?

Benler tıbbi olarak nevus olarak adlandırılmaktadır. Benler, cilde rengini veren melanin isimli hücrelerin belli bir alanda toplanmasına(öbeklenmesine) bağlı olarak oluşan iyi huylu lezyonlardır. Melanin hücrelerinin neden belli bölgelerde öbeklendiği tıbbi olarak kesin olarak bilinmemektedir.

Yapılan araştırmalar, ilk iki yaşta yani bebeklik döneminde güneşe fazla maruz kalanlarda, açık tenli olanlarda, çillerin bulunanlarda ve renkli gözlü olanlarda benlerin daha fazla görüldüğünü tespit etmiştir. (1)

http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/deri_zuhrevi/dr_burcu_barutcugil.pdf

Ben Türleri Nelerdir?

Benler kendi aralarında 3 grupta incelenmektedir. Bunlar;

  1. -Edinsel Melanositik Nevus
  2. -Konjenital Melanositik Nevus
  3. – Diğer nevusler

Edinsel nevusler hayatın ilk yıllarında ortaya çıkan benlerdir. 20-25li yaşlara kadar artış göstererek maksimum sayıya ulaşabilirler. Edinsel nevüsler sayı olara bir kişide ortalama 40 tane bulunabilir. Bu benler beyaz tenli insanlarda daha çok görülmektedir.

Konjenital Nevüsler kişilerde doğuştan olan benlerdir. Nadir olaran bebeklik çağında da konjenital nevüslerin oluştuğu gözlenmiştir. Normalde benler iyi huylu tümörlerdir. Ancak bazı benlerin kanserleşme riski bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar doğuştan ve büyük çaplı olan benlerin kanserleşme riski taşıdığını tespit etmiştir.

Konjenital nevusler 1.5 cm’den küçük ise küçük, 1.5-20 cm arasında ise orta, ve 20 cm’nin üzerinde olanlar ise büyük nevusler olarak sınıflandırılmaktadır.

Diğer nevüsler tıbbi olarak farklı özelliklere göre kategorize edilen benlerdir. Aralarında yalnızca tıbbi anlamda küçük farklılıklar olmaması sebebiyle ayrı ayrı ele alınmamıştır.

Ben Aldırmak Zararlı Mıdır?

Benler iyi huylu tümörlerdir. Sağlık açısından herhangi bir olumsuz durum veya şikayete neden olmazlar. Ancak bazı benler büyüklüğü ve bulunduğu yere bağlı olarak estetik açıdan istenmeyen bir görüntüye neden olabilmektedir. Ve bu nedenle kişiler tarafından tedavisi yani alınması talep edilir. Benlerin alınmasının herhangi bir zararı yoktur. Hatta kanserleşme riski olan benlerin alınması elzemdir. Benlerin alınması sayesinde kanserleşme riskini de ortadan kalkmış olur.

Kanserleşen Ben Nasıl Anlaşılır?

Benler genel olarak iyi huylu tümörlerdir. Ancak bazı benler kanserleşme eğilimindedir. Bu benlerin anlaşılabilmesi için evresen olarak kabul gören bazı kriterler bulunmaktadır. Bu kriterleri içerin kurala ABCDE kuralı denir.

Asimetrik olan , sınırları net bir şekilde belli olmayan, ben içerisinde renk düzensizliği olan, çapı 6mm den büyük olan ve zaman içerisinde değişime uğrayan benler kanserleşme riski taşımaktadır. Benleri sayılan özelliklere uyum sağlayanların mutlaka doktora başvurması tavsiye edilmektedir. ABCDE kuralı ve kanserleşen benler hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345927/

Ben Aldırınca İz Kalır Mı?

Bu sorunun cevabı benin hangi teknikle alındığına göre değişiklik göstermektedir. Benler krioterapi, lazer, koter ve radyofrekans teknikleri ile alınmaktadır.

Krioterapi benlerin dondurularak alınmasıdır. Bu teknikte benlere kimyasal madde uygulanarak çürümesi sağlanır. Dermatoloji uzmanları tarafından uygulanan bir tekniktir. Kimyasal maddenin etki alanı tam kestirilemediği için iz ve deride çukurluk bırakma riski yüksek olan bir tekniktir.

Lazer sağlık ve estetik alanında sıkça kullanılan bir cihazdır. Benlerin alınmasında da lazer cihazına başvurulmaktadır. Ancak ben tedavisinde lazer yalnızca yüzeysel nevuslerde etkili olmaktadır. Ciltten kabarık lezyonlarda lazer yetersiz kalmaktadır. Lazer cihazı ile alının yüzeysel benlerde herhangi bir iz kalmamaktadır.

Elektro Koter cerrahi operasyonlarda doktorlar tarafından neşter mantığı ile kullanıla yüksek ısılı bir cihazdır. Cihazın yüksek ısısı sayesinde tahrip edilmek istenen alanda kontrollü şekilde tahribat yapılabilmektedir.Bu sayede özellikle ciltten kabarık benler koter cihazı ile alınabilmektedir. Koter cihazı ile alınan benlerde cihazın yoğunluğuna ve benin deriniliğine göre bir miktar iz kalma riski bulunmaktadır.

Radyo Frekans cihazı radyo dalgalarını yüksek ısıya dönüştüren bir cihazdır. Yüksek ısısı sayesinde koter cihazı ile aynı mantıkta kullanılabilmektedir. RF cihazının koter cihazında farklı hassas şekilde ayarlanabiliyor olmasıdır. RF cihazının hassas ayarı bulunması sayesinde minimum iz bırakacak şekilde benler silinebilmektedir. Rf ile silinen benlerde ya iz kalmaz ya da konuşma mesafesinden ancak fark edilebilecek belli belirsiz bir iz kalır.

Yukarıda bahsedilen teknikler arasında iz kalması ve tedavi ediciliği değerlendirilirse en mantıklı teknik Radyofrekans tekniğidir. İz kalması konusunda endişe duyanlar benlerinden bu teknikle kurtulabilir.

Yazın Ben Tedavisi Yapılır Mı?

Cilt bakımı ve ciltle alakalı uygulamaların yazın yapılmayacağına dair bir inanç bulunmaktadır. Her tedavi ve uygulama da olmasa da bazı tedaviler için yaz mevsiminin tercih edilmemesi faydalı olacaktır. Ancak RF tekniği ile alınacak benlerde mevsimin herhangi bir önemi bulunmamaktadır. Rf ile benlerin yazın alınmasında hiçbir sakınca yoktur. Yalnızca hastaların yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanması önerilir.

Sizde ben(nevus) tedavisi hakkında aklınıza takılan soruları bizimle paylaşmak isterseniz yorum kısmından bize ulaşabilirsiniz.

About Op. Dr. Atilla Kaya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp Destek
İletişim Bilgilerimiz