TürkçeİngilizceAzericeArapçaRusçaAlmancaFarsçaUkrayna

Ben Aldırınca İz Kalır Mı?

Benlerin alınmasının sonrasında iz kalıp kalmayacağı veya ne kadar iz kalacağı tedavi için hangi tekniğin tercih edildiği ile alakalıdır. Bu nedenle soruna genel bir cevap vermek yerine tedavi tekniklerini ve sonrasında iz kalma durumlarını ayrıntılı olarak ele alacağız.

Ben cilde rengini veren hücrelerin belli bir alanda toplanması sonucu oluşan iyi huylu cilt lezyonlarıdır. Nadiren de olsa kanserleşme reaksiyonu gösteren benlerde bulunmaktadır. Ben tedavisinde amaç ciltte farklı renge neden olan hücrelerin cilt yüzeyinden temizlenmesidir. Bunun için güncel olarak uygulanan teknikler şunlardır;

  • Ben ameliyatı ( Önerilmez)
  • Krioterapi ( Dondurma) ( İz bırakabilir)
  • Lazer
  • Radyofrekans

Ben alma işlemi genel cerrahi uzmanları ve dermatoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Genel cerrahi uzmanları ameliyat, lazer, radyofrekans ve koter tekniklerini kullanır. Dermatoloji uzmanları ise lazer ve krioterapi tekniklerini kullanmaktadır.

Ben Ameliyatı İz Bırakır Mı?

Ben tedavisi için ameliyat gerekli bir teknik değildir. Bilakis önerilmeyen bir tekniktir. Estetik açıdan rahatsızlık duyulup benlerden kurtulmak isteyenlerin asla başvurmaması gereken tekniktir. Çünkü büyük ihtimalle ben izinden daha büyük bir ameliyat izi kalacaktır. Ayrıca ameliyatın yan etkilerinin yaşanması da başka bir olumsuzluktur.

Aşağıdaki görselde ameliyatla alınan bir bende ne kadar iz kaldığını görebilirsiniz. Görsel açıdan iz bırakmasından ve hasta için meşakkatli bir uygulama olmasından dolayı tavsie edilmez.

Ben aldırma sonrası süreç ne olur?

Krioterapi

Dermatoloji uzmanlarının en sık kullandığı ben alma tekniği krioterapidir. Bu teknik dondurma olarak da anılmaktadır. İşlemin amacı bene sıvı azot uygulayarak benlerin -60 dereceye kadar soğumasını sağlamaktır. Soğuma ile cildin protein değeri düşer ve istenmeyen doku çürüyerek düşer. Sıvı azotun cildin ne kadarına etki edeceği bilinemeyeceğinden dolayı iz kalması veya çukurluk oluşması riski bulunmaktadır.

İz ve çukur kalma riskinden dolayı tavsiye edilmez. Elbette her uygulamada iz kalacağı anlamına gelmemektedir. Ama alternatif uygulamalar olduğu için risk almak mantıklı olmayacaktır.

Lazer

Lazer cihazı sağlık ve güzellik gibi alanlarda sıklıkla kullanılan bir cihazdır. Özellikle yüzeysel ve koyu renkli cilt lezyonlarında lazer cihazı çok başarılı sonuçlar almaktadır. Ancak ciltten kabarık ve açık renkli lezyonlarda etkili değildir.

Yüzeysel benler lazer cihazı ile ciltten iz kalmadan silinebilir.

Radyofrekans Tedavisi

Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştüren bir cihazdır. Yüksek ısı sayesinde istenmeyen dokuları ciltten buharlaştırmaktadır. Ben tedavisinde özellikle ciltten kabarık benlerin alınmasında tercih edilmektedir.

Radyo frekans cihazı yüksek ısısına rağmen oldukça hassas ayarlanabilen bir cihazdır. Hassas ayarı sayesinde benler aşama aşama buharlaştırılır. Bu sayede iz kalma riski bertaraf edilmiş olur.

Bazı köklü benlerde cildin üst tabakası temizlendikten sonra zaman içerisinde alttan ben hücreleri tekrar belirginleşebilir. Bu tür durumlarda ek rötuş yapılarak kalan ben dokuları da ciltten silinir.

Cihazın hassas ayarının bulunması oldukça önemlidir. Çünkü cihazın gücü yüksek olursa cihaz cilde dokununca derin bir şekilde buharlaştırma yapabilir. Bu durumda iz veya çukurluk kalmasına neden olabilir.

Ben aldırma öncesi ve sonrası görüntü

Yukarıdaki görselde radyofrekans cihazı ile alınan bir benin işlemden hemen sonra ve 6 ay sonraki hali paylaşılmıştır. Köklü bir ben olmaması sayesinde rötuş uygulamasına gerek kalmadan tek seansta tamamen geçmiştir.

İdea Klinik Bursa’da benleri radyo frekans tekniği ile iz kalmayacak şekilde buharlaştırıyoruz. Bazı benler köklü en olduğu rötuş uygulaması gerekebiliyor. Bunun sebebi ilk seansta benin tamamı temizlense bile cildin altında kalan ben hücrelerinin güneşle birlikte tekrar ortaya çıkmasıdır. İdea Klinik Bursa’da benler tamamen geçene kadar tedavinizi üstleniyoruz.

Rf tekniği en az iz bırakan tekniktir. Yukarıda ki görselde ki gibi hiç iz kalmayabilir. Ancak bazı hastalarda benin yapısına bağlı olarak belli belirsiz bir iz kalabilmektedir. Bu tür durumlarda hasta tedavi öncesinde bilgilendirilmektedir.

About Op. Dr. Atilla Kaya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp Destek
İletişim Bilgilerimiz